Klasik Pandispanya Keki/Sünger Kek

pınarın keki

Malzemeler:

  • 4 adet yumurta
  • 4 Türk kahve fincanı şeker
  • 4 Türk kahve fincanı un
  • 1 Türk kahve fincanı su
  • 1 paket kabartma tozu

Yapımı:

Yumurtalarımızı çırpma kabımızın içerisine kıralım. Üzerine şekerimizi ekleyelim. Mikserin yüksek devrinde köpürene kadar yaklaşık 6 – 7 dakika çırpalım. Üzerine un, kabartma tozu ve suyu ekleyip yaklaşık 1 dakika çırpalım. 26 cm’lik tepsimizin içinin her yerini iyice sıvıyağ ile yağlayalım.
Üzerine pandispanya kekimizin hamurunu dökelim.

Ben hamurun tepsinin her yerine eşit olarak dağılabilmesi için kek tepsimi bir kaç kez yere vururum ve sallarım. Fırınımı 180 derece ayarlayıp soğuk fırına tepsimi koyuyorum. Genellikle tariflerimi;
Fırınıma tek tepsi koyuyorsam turboda
Çift tepsi koyuyorsam alt üstte
ama herzaman 180 derecede pişiriyorum.

Pandispanyamız kabarıp üzeri renk alana kadar kesinlikle fırını açmayın. Yoksa pandispanyanız sönebilir yani kabarsa bile inebilir.

Pandispanyamızı fırından çıkarmadan bir kürdan  batırıp içinin pişip pişmediğini kontrol edelim. Fırından çıkarınca bir bıçakla tepsinin kenarlarını bıçakla dönelimki tepsiye yapışan kek varsa tepsiden ayırmış olalım. Kek tepsimizin üzerine servis kabımızı kapatalım ve ıslak bir bezle kek tepsimizi tutarak servis tabağımıza tepsimizi ters çevirelim. Pandispanya tepsimizin üzerine ıslak bir bez veya havlu serelim. Bezin üzerinden bir bıçağın tersi veya elimizle vuralım. Böylece ıslak bezimiz sayesinde pandispanyanın altı terleyecek ve tepsiden kolayca ayrılacaktır. Vurmak ise bu süreyi hızlandırıyor. Eğer tepsiyide güzel yağladıysanız tepsiden kolay ayrılacaktır. Eğer ayrılmıyorsa ıslak bez sermeye ve vurmaya devam edin. Ben eski usul alimünyum tepsi kullandığım için orta kısmı biraz yapışmış ama ben sonuçtan memnun kaldım. Umarım sizde beğenirsiniz.

Pandispanyamıza su yerine portakal suyuda koyabilirsiniz. Birde içerisine portakal kabuğuda rendelerseniz harika portakallı bir pandispanyanız olur. Denemenizi tavsiye ederim.

Bazıları yumurtalar oda ısısında olmalı diye sizi uyarabilir. Ama bazen aniden pandispanya hazırlamanız gerektiğinde buzdolabınızdan o an çıkardığınız soğuk yumurtaları kullanmanız gerektiğinde siz ne yapıyorsunuz bilemiyorum ama ben bu fotoğraflardaki keki  ve şu ana kadar hazırladığım tüm pandispanyaları soğuk yumarta ile yaptım.

Resim ve tarif aşağıdaki kaynaktan olduğu gibi alınmıştır.

Kaynak : http://pinarsedefunal.blogspot.com.tr/2012/06/pandispanya.html

 Not : Tarif yumurta alerjisi olanlara uygun değildir.

Malzemelerden herhangibir besine alerjisi olanlar o besini kesinlikle kullanmamalıdırlar. Alerjisi olan besin yerine yiyebildikleri ve alerjisi olmadığı bir başka besin ile değiştirerek tarifi kendilerine göre uygun bir hale getirebilirler. Ayrıca ilk defa denenecek bir besin için mutlaka alerjinizin düzenli takibini yapan bir doktor tarafından onay alınması tavsiye edilir.Kendi doktorunuzun önerisi herkesin önerisinden üstündür.

Klasik Pandispanya Keki/Sünger Kek” için bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s