Ayşe Çağlar Hanımın Doğumgünü Pastası

24314_10151501116683960_2065781275_nBen her zaman söylerim ; Bilgi paylaştıkça meyve veren ve  çiçek açan bir ağaçtır diye. Ayşe Hanımın marifetli ellerinden çıkan pastayı gördüğümde çok beğenmiştim. Tarifi almadan önce kendim bir pasta deneyimi yaşasam da çok başarılı olmamış ve böylece Ayşe hanımdan tarifi rica etmiştim. Sağolsun hiçbir şekilde tarifini esirgemeden bizlerle paylaşma cömertliğini gösterdi.Tarife hiç Dokunmadan size aktarıyorum;

Malzemeler :

Kek için :

  • 1brd şeker
  • 1bdr z.yağı
  • 2y kaşığı nişasta
  • 2ykaşığı su
  • 1brd su (dokunmayan meyve suyu olabilir)
  • 1 elma rendesi
  • Kakao
  • Kabartma tozu
  • vanilya
  • un
  • Yarım şişe maden suyu

Kreması için:

  • su
  • pirinç unu
  • şeker

Şeker hamuru için:

  • nişasta(ben buğday kullandım)
  • pudra şekeri
  • Su
  • Farklı renklerde gıda boyası

Yapımı :
Şeker ve yağ çırpılır.ayrı bir yerde karıştırılan 2 kaşık nişasta 2 kaşık su karışımı eklenir(yumurta yerine).su veya meyve suyu eklenir.çırpılır.yarım şişe maden suyu ilave edilir.kakao vanilya eklenir.un ve kabartma tozu ile kek hamuru kıvamına gelene kadar çırpılır.elma rendesi de eklenerek kek karışımı tamamlanır.175derece ısıda pişrilir.yaklaşık 40 dkda pişiyor ama takip etmekte fayda var.
Pirinç unu ve şeker ile krema yapılır.kek kağıda çıkaracağını dilediğiniz bir kalıpla şekillendirilir.(ben 1 şeklinde kalıp yaptım).Düz tepside pişirdiğim kekin üzerine koyup kestim.bu kalıp şeker hamuru ile kaplarken de lazım oluyor.Kek bıçak yada misina ip yardımıyla ortadan ikiye kesilir.arasına şekerli suyla çok az ıslatılır ve krema sürülür.aynı şekilde üzeri kapatılıp yine krema sürülür.pastamız hazır.gelelim esas kısma.

Şeker hamuru yapımı (bebekkokusu.comdan almıştım tarifi)

  • 2 ölçü su
  • 2 ölçü nişasta        
  •  1 ölçü pudra şekeri        
Su yanmaz tavaya konulur.kürdanın ucuyla çok az istenilen renkte gıda boyası ile su renklendirilir.(dikkat renk çok az gibi görünebilir ama pişince koyu bir renk ortaya çıkıyor).üzerine nişasta ve pudra şekeri eklenerek suyun içinde homojen dağılması sağlanır.küçük ocakta sürekli karıştırılarak pişirilir.yumuşak renkli bir hamur elde edilir.soğuduktan sonra hamur gibi yoğurulunca oyun hamuru kıvamında şeker hamuru elde ediyoruz.ele yapışmıyor ama oklava ile açarken yapışmaması için su kullanmak gerekiyor. kullanmak istediğiniz tüm renkler için aynı işlem tekrarlanır.(hazırlayıp buzdolabı poşetine koyup daha sonra kullanabilirsiniz ama donmuş gibi görünüyor biraz yoğurunca normal hale geliyor.Bir de miktar verirken ölçü yazmamın sebebi bazı renkler daha çok kullanılıyor bazıları daha az.çok kullanacağım renkler için büyük bardak kullandım,az kullanacağım renkler için türk kahvesi fincanı.miktarı siz ayarlayacaksınz. Dilediğiniz bir rengi büyük bardakla hazırlayın.pişirdikten sonra soğutup güzelce yoğurun.merdaneyle güzelce açın.keki kesmek için hazırladığınız kalıbı üzerine koyup kenarlarda yükseklik payını da bırakarak kesin.pastanızı güzelce kaplayın.sonra netten butik pastacılık sitelerinde biraz dolaşıp esinlenin.fikir edinin.kağıda yapmak istediğiniz süslemeyi şablon şeklinde çizin.hazırladığınız diğer renkli hamurlarla oyun hamuruyla çocuğunuzla oynuyor gibi şablonunuzu pastanıza oluşturun.hayal gücünüzü ve el becerinizi kullanın yani. Uzuuuun oldu belki ama o kadar zor ve meşakkatli olmuyor.ben önce pastayı hazırladım.akşam hamurları hazırladım ve buzdolabı poşetine koyup dolaba attım.kafamdan tasarlayıp biraz esinlendim. Çizdim bir şablon.sabah erken kalktım ve hamurlarla 1 saatte oynar gibi pastayı oluşturdum.hadi kolay gelsin.
Afiyet olsun…

Facebookdaki alerji grubunda bulunan Ayşe Çağlar Hanıma çok teşekkür ederim . Bİrlikte çocuklarımızın alerjisinin bittiği günlerde sevinçlerimizi paylaşmak üzere …

Ellerinize Sağlık Ayşe  Hanım ,

 

Not : 

Malzemelerden herhangibir besine alerjisi olanlar o besini kesinlikle kullanmamalıdırlar. Alerjisi olan besin yerine yiyebildikleri ve alerjisi olmadığı bir başka besin ile değiştirerek tarifi kendilerine göre uygun bir hale getirebilirler. Ayrıca ilk defa denenecek bir besin için mutlaka alerjinizin düzenli takibini yapan bir doktor tarafından onay alınması tavsiye edilir. Kendi doktorunuzun önerisi herkesin önerisinden üstündür.

 

Ayşe Çağlar Hanımın Doğumgünü Pastası” için 6 yorum

  1. Ne güzel bir pasta yapmışsınız. Tadı nasıldı size göre acaba… Benimde oğlum sut alerjisi bende internetten sutsuz tarifler arıyorum. İçine süt girmeyince lezzetli alternatifler bulmak zor oluyor…

    1. Aylin hanım , pastayı çocuğu süt alerjisi olan Ayşe Çağlar hanım yaptı.kendisi büyük bir cömertlik göstererek hem fotoğrafı hem de tarifi verdi.kendisi pastanın lezzetli olduğunu ifade etti.eminim ki lezzetlidir.bu blog da genellikle süt alerji sine yönelik tarif paylaşıyorum.umarım faydalı olabiliyorumdur.tarifleri denemelerinde kendim olumlu sonuç alıyorum. Ayşe hanımın tarifini yapmak için kızımın doğum günü nü bekliyorum.

  2. Bende sut yerine badem ve ceviz sutu kullananlardanim ve cogunlukla cig besleniyorum.
    Kremali ve bol seker hamurlu pastalardan ise en dogrusunu sagliklisini yapmissiniz, tebrikler. O cocuklara kendi ellerimizle yediriyoruz seker hamurunu birde farkinda olsak ne yaptigimizin….\

    http://www.cevizhane.org

    1. Selin Hanım merhaba , öncelikle güzel takdiriniz için çok teşekkür ederiz. Sağlıklı yaşam bazı insanlar için her ne kadar özgür irade ile seçilen bir hayat tarzı olsa da kendi adıma söylüyorum ki sağlıklı yaşam ile tanışmama fırsattır besin alerjisi. Bu zorunlu süreci daha sağlıklı beslenme alternatiflerini bulmak ve uygulamaya geçirerek fırsata dönüştürmüş bir anne olarak mutluyum. İsterdim ki bu fırsatı kendi özgür tercihlerimizle yapalım. umarım , önümüzdeki günler hepimize güzellikler verir.

      Bu arada sitenize baktım sanırım tarif içeriklerinden faydalanabilirim.

      İzninizle referans göstererek tariflerinizden bazılarını yayınlamak niyetimdeyim.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s