Tuna’nın Tarhanası-Sütsüz Yoğurtsuz Tarhana

tarhana tuna

Eylül ayı geldiğinde evlerde hummalı bir çalışma başlar. Anneler var güçleriyle kış hazırlıklarına girişir. Domates salçaları , turşular, tarhanalar evlerde yerlerini almaya başladığı bu günlerde Sevgili Gülnur Hanım çocuğu için sütsüz yoğurtsuz tarhana yapmaya başlamış. Bu tarhananın sütsüz ve yoğurtsuz olması dışında bir özelliği de içerisinde hiç maya olmadan kabarıyor olması. Sevgili Tuna annesinin bu yaratıcılık ve becerisinde ileride bahsedildiğinde eminim annesiyle gurur duyacaktır.

Kendisi için özel tarhanalar yapan elleri biz Tuna’nın yerine öpüyoruz ve sevgili Gülnur Hanımın bize aktardığı tarife hiç dokunmadan sizlere veriyorum ;

Yeşil mercimek,nohut ve bugdayı haşladık. Suyunu süzmedik ama sulu da kalmadı beklerken çekmişti sularını. Domates , kapya biber, yeşil biber, sogan sarımsak ve maydanoz diğer malzemelerimiz. hepsini ayrı ayrı rondodan güzelce çektik. daha sonra sol üstteki resimdeki gibi koyu kek hamuru kıvamına gelinceye kadar tam bugday unu ekledik. 5 gün mayalandı kendi kendine sabah aksam karıstırdık. sonra gölgede serip kuruttuk. minik parcalar haline getirip 1 gün ev içinde dinlendirdik. ertesi gün önce rondodan gecirdik ardından elekten gecirdik ve şimdi kurumak üzere yine gölgede.

Facebook da süt proteini ve çoklu besin asilerji grubunda üye olan sevgili Gülnur Kurt Baydar  hanıma resim ve tarifler için çok teşekkür ederim.

 

Afiyet Olsun

Not :

Alerji aynı parmak izi gibidir. Kişiye özeldir. Bu nedenle kullanmak istediğiniz her yeni besin için mutlaka alerjinizin düzenli kontrolünü yapan uzman doktorunuzun önerisini almanızı tavsiye ederim. Kendi doktorunuzun önerisi herkesin önerisinden üstündür.

Besinlerden herhangi birine alerjisi veya hassasiyeti olan kişiler o besinleri kesinlikle kullanmamalıdır . Ayrıca alerjisine uygun başka bir besin ile değiştirerek tarifi kendisine göre modifiye edebilir.

Reklamlar

Tuna’nın Tarhanası-Sütsüz Yoğurtsuz Tarhana” üzerine 12 yorum

  1. Merhabalar tarifiniz cok hosuma gitti.fakat bir sey sormak istiyorum.ilk doktugunuzde kac gun kuruttunuz.kac kilodan yaptiniz resimdeki kac kilo ogrenebilirmiyim.birde en son elekten gectikten sonra kac gun de kurudu.bende yapmak istiyorum.fakat hic yapmadim.cok bilgisizim bu konuda.tesekkurler

    1. Sevda hanım , tarhana yapımında miktarlara çok bağlı kalmayın.kendiniz miktarları belirleyin.kurutma ise bulunan ortamın güneşi veya gölgesine göre değişir.siz temiz ve güneşli bir yerde kurutursanız bir iki günde kurur.

    2. Gülnur hanımdan gelen cevabı aynen aktarıyorum ;

      güneşli degil de gölge biryerde kuruması lazım tarhananın yoksa güneş rengini alıp sulanmasına sebep olabiliyor. miktarlar göz kararı eger kırmızı olsun istenirse kapya biber artırabilinir.ilk parca parça döktükten sonra aynı gün aksama kadar ufalamak gerekiyor. ertesi gün biraz nemliyken rondo ve elek işlemi yapıp en son kurumasını saglıyoruz tam anlamıyla yoksa rondo ve elek işlemini zora sokuyor

  2. NURGÜL HANIM GÜZEL YAZINIZ İÇİN SİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. SÜT ALERJİSİ HASTALIK GİBİ GÖRÜLMEYEN VE MALESEF ÇOCUKLARIMIZIN YAŞAM KALİTESİNİ ÇOK OLUMSUZ ETKİLEYEN BİR DURUM. BİZ DE ANNELER OLARAK ELİMİZDEN GELDİĞİNCE ONLAR İÇİN UĞRAŞIYORUZ. BÖYLE GÜZEL BİR DÜZENLEMEYLE SUNDUĞUNUZ İÇİN TEKRAR TEŞEKKÜRLER. FAYDALI OLDUYSA NE MUTLU.

    1. Güzel olan sizsiniz , üreticiliğiniz , sevginiz ve cömertliğiniz . böyle bir güzelliği paylaşmaktı benim vazifem sadece.Çok kısa bir süre sonra eminim bizlerle Tuna’nın alerjisi bitti diye bir yazı paylaşacaksınız.Mutluluklarınız artarak gelsin .Sevgilerimle ,

  3. Yaratıcılığınıza, ellerinize ve emeğinize sağlık. Ben de alerjili çocuğuma tarhana yerdiremiyorum, yoğurtsuz tarhana niye yok diye düşünüyordum. Bu site benimki gibi alerjili çocuklarına çok fazla çeşit sunamayan anneler için harika bir rehber. Umarım tarifler çok daha genişler ve bütün annelere yayılır. Birde bu tarhanayı en lezzetli bir şekilde nasıl pişirebiliriz bunu da paylaşırsanız memnun olurum. Sevgiler…

    1. Emeği geçen tüm anneler adına teşekkürünüzü alıyorum. Blog içerisinde 160 üzerinde tarif birikti. kendim dışında farklılıkları yakalayan tüm annelere bir platform olsun istedim ve ayrıca süt alerjisi adına yemek tarifleri açısından bir arşiv oluşturmak istedim. Türkiyede sütsüz ve yumurtasız tarif aradığımda bulamadığımdan balık tutmayı öğrenmeye gayret ettim ve bloğu oluşturdum. sizlerinde renk katacak tarifleriniz olursa seve seve yayınlarım. Sevgilerimle

  4. Merhabalar
    Ellerinize sağlık Tarifinizi çok beğendim denemek istiyorum ama aklıma takıldı hani mercimek nohut haşlıyoruz ve suyunu suzmuyoruz ya o çok gaz yapmaz mi ??

    1. bilemiyorum maalesef. Konuya dair bir doktor görüşü almanızda fayda var. Gaz yapmadı bizde ancak bu bir referans noktası olamaz. Her bireyin hassasiyetleri farklıdır. O nedenle doktor görüşü en öenmlisidir. Sağlıkla Kalın ,

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s