Susam Sütü

Sesame-Seed-Mylk-1-682x1024

 

Susam besin değeri açısından hatırı sayılır derecede kalsiyum içeriyor olmasına rağmen dünyada en alerjik besinler sıralamasında üst seviyelerde bulunmaktadır.Süt alerjisi olan bireylerin bitkisel kaynaklı kalsiyum ihtiyacı arayışında veya kek , kurabiye yapımında  süt yerine farklı alternatifler kullanmak ihtiyacına lezzetli bir alternatiftir susam sütü.Her ne kadar alerjik olmasına rağmen susam sütü tüketebilen bireylerde mevcuttur. doktorunuz ile koordineli bir şekilde susam sütü hakkında bilgi alıp içebildiğinizi teyit ederseniz size kendi ülkemizden lezzetli susam sütü tarifi veriyorum. Televizyonlardan kendisine aşina olduğumuz Sevgili Gül Kaynak kendi sitesinde bu lezzetli tarifi ve kullanım şeklini vermiş ;

 

Yağ oranı ve enerji değeri çok yüksek bir besin olan susam, protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum, mineraller ve B vitaminleri açısından çok zengin bir bitkidir. Ülkemizde bolca yetişen susam vücuda enerji verir. Aynı zamanda kansere karşı koruyucudur ve yaşlanmaya karşı antioksidan etkisi vardır. Solunum yolu hastalıklarını iyileştirdiği bilinen susam, göğsü yumuşatarak nefes darlığı ve bronşite iyi gelir. Kısacası çiğ susam zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olarak insan vücuduna sayısız fayda sağlar. Çiğ susam sütü ise tıpkı çiğ badem sütü gibi inek sütü yerine tüketilebilecek son derece sağlıklı bir alternatiftir.  Günde bir büyük bardak susam sütü, günlük tüm kalsiyum ihtiyacımızı karşılar.

Malzemeler: (yaklaşık 400 ml susam sütü için), 4 çorba kaşığı çiğ susam (yaklaşık 36 gr), 1 büyük bardak içme suyu (yaklaşık 400 ml). İsteğe göre mevsim meyveleri.

Hazırlanışı: Susamların çiğ,  yani kavrulmamış olması çok önemlidir. Çünkü kavrulmuş susamda yüksek ısı nedeniyle protein yüzde 50 oranında, vitaminler yüzde 85 oranında ve tüm faydalı enzimler neredeyse tamamen hasar görüp kaybolur. Yani susam besin değerlerini kavrulma ile önemli ölçüde kaybeder.
1. Çiğ susam içme suyu ile yıkanıp, bol içme suyunda yaklaşık 8 saat bekletilir.
2. Suda bekletme süresi dolunca, susamlar içme suyu ile yıkanarak blender’a konur.
3. İstenirse mevsim meyvelerinden veya 1/2 muz eklenir.
4. Bir büyük bardak (400 ml) içme suyu eklenerek yaklaşık 3 dakika boyunca iyice karıştırılır.
5. Susam sütünüz neredeyse hazır. Blender’daki susam sütünü olduğu gibi veya istenirse ince tülbent torbadan süzerek servis yapabilirsiniz.
6. Susam sütünü içerken her yudum ve lokmanızın doğanın sunduğu besinleri yüzde 100 canlı olarak içerdiğini ve bunların vücudunuzun canına can katacak tam şifa olduğunu bilin.
Her gün taze susam sütü yapmak yerine birkaç günlük süt hazırlamak istenirse, hazırlanacak susam sütünü ağzı kapalı şekilde en fazla 2 gün içinde tüketilmek üzere buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu durumda her gün içmeden önce şişenin çalkalanarak servis yapılmasını öneriyoruz.

 Afiyet olsun

  Not :

Susam tohumları son derece güçlü bir alerjen kaynağıdır. Susam gıda endüstrisinde yaygın şekilde, hem işlenmeden, simit, ekmek ve diğer unlu mamüller üzerinde süs olarak, hem de çok sayıda işlenmiş gıda maddesinde, ilaç sanayiinde, parfümlerde ve kozmetik ürünlerinde kullanılır. Susam alerjiniz varsa dışarda yemek yemek büyük bir sorun olabilir: hem tohumlardan hem de tohumlardan elde edilen yağdan sakınmak gerekir; susam yağı rafine değildir ve çok miktarda susam proteini içerebilir.

Susam alerjisi ilk olarak 1950 yılında bildirilmiş, ancak başlarda çok az vakaya tanı konulmuştur. Son on yılda susam alerjisi gelişen kişi sayısında önemli bir artış görülmektedir. Avustralyalı çocuklarla yapılan yakın tarihli bir çalışmada, susam alerjisinin ağaçta yetişen kabuklu yemiş alerjisinden daha sık olduğu saptanmışsa da, yerfıstığı alerjisinden önemli ölçüde daha az görüldüğü belirlenmiştir. Susam alerjisinin İngiltere’de yaklaşık her 2000 kişiden birini etkilediği tahmin edilmektedir.

Susam tohumlarına karşı alerjiniz varsa tedavinin en önemli parçası susam içeren gıdalardan ve diğer preparatlardan uzak durmanızdır. Humus, tahin helvası ve tahin pekmez çok iyi bilinen susam ürünleridir. Diğer gıdalardaki susam içeriği genellikle paketin üzerindeki etiketten öğrenilebilir. Bununla beraber, “bitkisel yağ” içeren ürünlerde de susam bulunabilir.

Alerji aynı parmak izi gibidir.Kişiye özeldir. Bu nedenle kullanmak istediğiniz her yeni besin için mutlaka alerjinizin düzenli kontrolünü yapan uzman doktorunuzun önerisini almanızı tavsiye ederim. Kendi doktorunuzun önerisi herkesin önerisinden üstündür.

Besinlerden herhangi birine alerjisi veya hassasiyeti olan kişiler o besinleri kesinlikle kullanmamalıdır .Ayrıca alerjisine uygun başka bir besin ile değiştirerek tarifi kendisine göre modifiye edebilir.

Kaynak : http://www.gulkaynak.com/detoks/1022/kalsiyum-deposu-susam-sutu/

http://www.saglikpark.com/haber/hangi_hastaliklar_alerjiyle_iliskilidir_.htm

Reklamlar

Susam Sütü” üzerine 4 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s