Yalancı Cezerye

yalanci-cezerye-fotografi-4Malzemeler :

  • 3 su bardağı rendelenmiş havuç
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 2 paket bisküvi ( bakınız sütsüz yumurtasız bisküvi tarifi )
  • 1 Türk kahvesi fincanı dolusu çekilmiş fındık ( alerjiniz var ise alternatif başka alerjinizin olmadığı kuruyemiş ile değiştirebilirsiniz bu seçeneği veya hiç bu seçeneği kullanmayabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı kakao ( alerjiniz var ise yerine keçiboynuzu tozu veya tarçın kullanabilirsinizveya bu seçeneği kullanmayabilirsiniz)
  • 1 su bardağı su
  • Üzerine serpmek için hindistan cevizi ( tercihen )

Yapımı :

Rendelenmiş havuçları şeker ve bir bardak suyla birlikte yumuşayana ve şeker eriyene kadar pişirin. Havuçları blenderdan geçirin ve fındığı ilave edip karıştırın. Karışımı iki eşit parçaya ayırın ve yarısına kakao ekleyin. Rondodan çekip un haline getirdiğiniz bisküvileri karışımlar aynı sertlikte olacak şekilde eşit olarak paylaştırın ve yoğurun. Streç filmden yeteri uzunlukta kesin ve önce kakaosuz sade karışımı elinizle bastırarak düzgün bir şekilde açıp streç filmin üzerine yerleştirin. (Ben bu aşamada karışımı iki streç film arasına alıp merdane ile incelttim.) Sonra kakaolu karışımı aynı boyutta açıp diğerinin üzerine yerleştirin ve rulo yapın. Buzdolabında bir kaç saat yada bir gece dinlendirin. Dilimleyip hindistan cevizi serperek servis edin.

Afiyet olsun.

 

Not : Kakao kullanımı hassasiyeti varsa. bu pastayı Kakaosuzda hazırlayabilirsiniz.

Prof. Dr. Yonca Tabak kakao tüketiminin reflüyü tetiklediğini kendi yazdığı makalesinde belirtmiş bulunuyor;

Astımlı çocuk hastalarda çikolata vb kakaolu gıdalar gizli bir tehlikedir. Kakao ve çikolata bir çok çocuğun diyetinde bol miktarda bulunmakta ve anne babalar bunu normal kabul etmektedir.  Bu açıdan karın ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık şikateyti olan astımlı çocukların anne ve babaları bu konuda bilinçli olmalıdır. Erişkinler için ise kafein içeriği çok olan; çay, kahve, kola vb asitli içecekler  ve alkol tehlike oluşturmaktadır. Çay, kahve ve alkol erişkin astımlılarda reflü varlığında tüketilmemesi gereken gıdalardandır.

Bu nedenle kakao tüketimi konusunda mutlaka alerji doktorunuzun önerisi ile ilerlemenizi önemle tavsiye ederim.

Her bireyin her besine olan alerjisi farklıdır. Alerji aynı parmak izi gibidir.Kişiye özeldir. Bu nedenle alerjinizin düzenli takibini yapan bir uzman hekime danışarak yeni tattıracağınız besine geçmenizi öneririm. Ayrıca alerjiniz olan kullanamadığınız her besin yerine kendinizin alerjiniz olamayan başka bir besin ile değiştirerek tarifi kendinize göre modifiye edebilirsiniz.

Kakao tüketimi ve reflü hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Çocuk Alerjisi ve Astım Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak hanıma ait Alerjik Çocuk  sayfasından bilgi edinebilirsiniz

Kaynak : http://www.nefisyemektarifleri.com/yalanci-cezerye/

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s