Ekşi Maya- yoğurtsuz

Aylar öncesinden görmüştüm bu grubu , değişik vegan tarifler bulacağımı umarak üye olmuştum ama zaman içinde gördüm ki hem değişik hemde şaşırtıcı şekilde farklı yollar bulduğum bir tarif rehberiymiş Bir Gül ‘ ün Mutfağı . Mutlaka facebook ta vegan , vejeteryan ve hayvansal proteinlere alerjisi olanlar için üye olunması gereken bir grup diye düşünüyorum .

Mevlananın çok güzel bir sözü olan “Bir mum başka bir mumu tutuşturmakla ışığından birşey kaybetmez” diyerek Birgül Hanıma ait ekşi maya tarifini resimleri ile birlikte el değmemiş olarak aşağıda bilgilerinize veriyorum .

bg ekşi maya 1

Malzemeler:

1 çay bardağı kuru üzüm
4 çay bardağı içme suyu
3 çay bardağı un (ben tam buğday unu kullardım)
1 çay kaşığı tuz
Cam kavanoz
Tahta kaşık
Tülbent ya da kağıt havlu

Yapımı :

Önce, cam bir kavanozda üzümleri 24 saat suda bekletin.bg ekşi maya 3
Daha sonra, suyundan 3 çay bardağını temiz bir cam kavanoza (kaynar suyla çalkalayın) alın 3 çay bardağı un ve tuzla iyice karıştırın. Tahta kaşık kullanın.bg ekşi maya 4

Ağzını bir tülbentle ya da kağıt havluyla (lastik geçirin) kapatıp, karanlık bir yerde 24 saat bekletin. Ortam çok soğuk olmasın.
24 saat sonra, üzerinde biriken suyu dökün. Bu aşamadan sonra, her 12 saatte bir, mayanızı beslemeniz gerekiyor. mayanıza 1 yemek kaşığı (tepeleme) unla 1 yemek kaşığı içme suyu karıştırın. <topak kalmayana kadar tahta kaşıkla karıştırın. 3. günden sonra mayanızdan ekşimsi bir (acımtrak değil) koku gelmeye başlayacak ve üzerinde baloncuklar oluşacak. 6 gün boyunca besleme işlemini devam (12 saat arayla) ettirin.
son beslemeden 24 saat sonra mayanız hamur için hazır.bg ekşimaya 6
Artan mayayı ağzı kapalı buzdolabında saklayabilirsiniz, Haftada 1 kez beslemeye devam ederseniz mayanızı uzun zaman b.dolabında muhafaza edebilirsiniz. Maya eskidikçe verimi artacaktır.. ne kadar eskiyse o kadar makbul..
Afiyet Olsun

Not :

Alerji aynı parmak izi gibidir.Kişiye özeldir. Bu nedenle kullanmak istediğiniz her yeni besin için mutlaka alerjinizin düzenli kontrolünü yapan uzman doktorunuzun önerisini almanızı tavsiye ederim. Kendi doktorunuzun önerisi herkesin önerisinden üstündür.

Besinlerden herhangi birine alerjisi veya hassasiyeti olan kişiler o besinleri kesinlikle kullanmamalıdır .Ayrıca alerjisine uygun başka bir besin ile değiştirerek tarifi kendisine göre modifiye edebilir

Facebook Bir Gül ‘ ün mutfağı grubunun kurucusu ve tarifin sahibi Birgül Ilgar Hanımdan izin alınarak yayınlanmıştır.

Reklamlar

Ekşi Maya- yoğurtsuz” için bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s