ekşi mayalı ekmek ( sütsüz – yoğurtsuz – yumurtasız )

nunu ekşi mayalı ekmek

Yaşam boyu kendimize rehber ararız . Sürekli birilerinin bizim yaşamımızdaki problemleri çözmesini bekler dururuz. Üretmek hayalimizden bile geçmez. Her zaman bizim adımıza birileri gelip üretecek ve sıkıntılarımıza son verecektir. Bu hikayelerin artık masallarda yaşandığını birileri kulağımıza fısıldasa iyi olur. Nasıl sütsüz ve yumurtasız  beslenebilirim sorusuna yanıt aradığım zamanlarda çoğu zaman yaptığım tarifler çöpe gitti , kimi zaman ise bulduğum tarifler lezzetli değildi.Bıkmadan , usanmadan elimden geldiğince üretmeye çalıştım ve her lezzetli tarifi paylaşmaya özen gösterdim.

Denemelerime ve arayışıma vegan sofra stiline yepyeni tarifler ile can katan bir gönül yolcusu var artık ; Facebooktaki Bir Gül’ün mutfağı grubunun  kurucusu olan Birgül Hanım kalbinin sesini dinleyerek kendi yolunu açanlardan .Yolculuğu cömertliği ile güzel ve keyifli  bir hale getirmiş olması ise zamanın içinde en kıymetlisi.

Sütsüz yumurtasız yoğurtsuz ekşi mayalı ekmek tarifine buyrun lüfen ;

Malzemeler :

1½ su bardağı ılık su

3 su bardağı tam buğday unu

1 su bardağı un

4 yemek kaşığı ekşi maya (tahta kaşık kullanın..ölçü yemek kaşığı kadar olacak) ( ekşi maya tarifi için tıklayınız )

1 tatlı kaşığı tuz (az tuzlu için)

1 çay kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı z. yağı

1 yemek kaşığı su

Üzeri için :

Susam

Yapımı : 

Ekşi mayayı 3-4 kaşık su ve çok az toz şekerle karıştırın ve 15 dk. bekletin. Su, un ve tuzla pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. Ekmek hamurunda yoğurma işlemi çok önemli. Kulak memesinden biraz daha katı bir kıvamı olacak. Sonlara doğru hamurun elinize yapışmaması lazım. Hamuru cam bir kaba alın ve üstünü nemli bir bezle örtüp, sıcak bir yerde 2 saat bekletin. Hamur iki katına çıktıktan sonra ekmek şekli verip, Üzerine bıçakla çok derin olmayan kesikler atın, tepside tekrar üstünü örterek, 1 saat daha bekletin. En son 2 yemek kaşığı z.yağıyla 1 yemek kaşığı suyu  karıştırıp, üzerine sürün. Susamları da serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dk.pişirin. 15 dk. sonra fırını 185 dereceye alın ve 30 dk. daha pişirin.
Üstü kıtır olsun istiyorsanız ekmeğin üstünü fırından çıkarttıktan sonra kuru bir bezle örtün.. Daha yumuşak olması için  üzerine ıslak bez örterek bekletin. En az 2 saat dinlendirdikten sonra tüketmenizi tavsiye ederim…

Afiyet olsun

Not :

Alerji aynı parmak izi gibidir.Kişiye özeldir. Bu nedenle kullanmak istediğiniz her yeni besin için mutlaka alerjinizin düzenli kontrolünü yapan uzman doktorunuzun önerisini almanızı tavsiye ederim. Kendi doktorunuzun önerisi herkesin önerisinden üstündür.

Besinlerden herhangi birine alerjisi veya hassasiyeti olan kişiler o besinleri kesinlikle kullanmamalıdır .Ayrıca alerjisine uygun başka bir besin ile değiştirerek tarifi kendisine göre modifiye edebilir

Kaynak : Facebook ta Bir Gül ün mutfağı grubu

Reklamlar

ekşi mayalı ekmek ( sütsüz – yoğurtsuz – yumurtasız )” için 3 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s