Külünçe; Şanlıurfa’nın çöregi(sütsüz yumurtasız)

kulunce

Öğrendim ki aynı yolu deneyimleyenler gözlerinin içine bakınca birbirlerini tanıyorlar. İsimler değişiyor sadece birimiz Nuray bir diğerimiz Aslı oluyoruz. Kalbimizin taçlı prensleri ve prensesleri iyi olsunlar diye gösterilen çabanın içinde anneliği yaşayabilmenin ve tadını çıkarabilmenin sırası ikinci planda kalıyor olsa da mutluluk avcısı özünde her anne .

Ne masallardaki canavarlardan korkarız ne de gezip dolaştığımız diyarların çıkmazları önümüzü alabilir. Bir deToprak gibi dünya tatlısı bir evlat ile feleğin çemberini gökkuşağının renkleriyle bağlayıp gökyüzünden neşeyle kayarsınız .

Geçen hafta alerjili çocuk anneleri ile birlikte güzel vakit geçirdik. 8 anne ve 6 çocuk olarak küçük bir grup oluşturduk . Kadıköy de vegan bir cafe olan Mahatma cafe de buluştuk. Çocuklar başka alerjili çocuklar da varmış , alerji benden ibaret  değilmiş derken , aramızdan bazılarının alerjiyi atlatmış olması hepimize umut tohumu serpti.

Toprak özel bir istek dile getirdi ;  19 yaşına geldiğinde aynı cafe de tekrar buluşmak üzere söz verdik 🙂

Cebimizde umut , kalbimizde alerjiye rağmen sosyalleştik mutluluğu ile günü bitirirken bir de yeni tarif tatma fırsatı yakaladım. Sevgili Aslı Karapaça Ercanlar Hanımın oğlu Toprak için hazırladığı külünçe tarifi ayrı bir güzellik oldu.

Sizi Aslı Hanımın tarifi ile başbaşa bırakıyorum :
Çocukluğumda acıktığım zaman annemin elime tutuşturduğu,benimde çok severek yediğim bir çörekti külünçe.
Aylarca dayanıklı kalır ve bozulmaz.
İster tatlısını ister tuzlusunu yapabilirsiniz.
Külünçe için malzemeler;

1 kg un
1 büyük su bardağı sıvı yağ
1 paket yaş yada 1 yemek kaşığı kuru maya ( maya yerine kabartma tozu da kullanılabilirsiniz. Kabartma tozu ile daha gevrek olduğunu Sevgili Gülüş Akçiçek Hanım belirtiyor .)
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tarçın(isteğe bağlı)
Tatlı yapılacaksa 1 su bardagı şeker
Tuzlu yapilacaksa 1 tatlı kaşığı tuz
Su
Yapılışı;

Un,mahlep,tarcın,şeker yada tuz bir kaba konulur.Yaş maya kullanacaksanız 1 çay bardağı sıcak suda eritilip kaba eklenir.Sıvı yağda biraz ısıtıldıktan sonra eklenir.Malzemeler karıştırılır.Sert bir hamur haline gelecek şekilde su azar azar eklenir.
Yaklaşık iki saat mayalanması için üstü kapalı bir şekilde bekletilir.
Hamurdan portakal büyüklügünde parçalar alınıp, yuvarlak şekilde oklava yardımıyla açılır.Bıçak yardımı ile dörde bölünür.Üzerlerine çatal yardımıyla delikler açılır.Tatlı yapacaksanız üstüne pekmez surebilirsiniz.Tuzlu yapacaksanız biraz sıvı yağ sürebilirsiniz.Yaglanmış fırın tepsisine konulur.180 derecede yarım saat kadar pişirilir.Afiyet olsun.

Afiyet Olsun
Not :
Alerji aynı parmak izi gibidir.Kişiye özeldir. Bu nedenle kullanmak istediğiniz her yeni besin için mutlaka alerjinizin düzenli kontrolünü yapan uzman doktorunuzun önerisini almanızı tavsiye ederim. Kendi doktorunuzun önerisi herkesin önerisinden üstündür.

Besinlerden herhangi birine alerjisi veya hassasiyeti olan kişiler o besinleri kesinlikle kullanmamalıdır .Ayrıca alerjisine uygun başka bir besin ile değiştirerek tarifi kendisine göre modifiye edebilir.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s