Kekler , kurabiyeler ve birçok ekmekde bulunan yumurta lezzet ve kabartma açısından en az un kadar büyük bir öneme sahiptir.Aynı zamanda yumurta sarısının kullanıldığı unlu gıdaların çok daha gevrek olduğu görülür.Ekmek yapımında kullanılan yumurtanın ekmeğin bayatlamasını geciktirdiği bilinmektedir. Yumurta alerjisi nedeniyle ; yumurtanın bu kadar etkin olarak girdiği unlular dünyasından bir süreliğine yumurtayı ihraç edelim.
Yumurtanın sunduğu zenginlikleri başka neler ile sağlayabiliriz ?
- Muz püresi , Elma Püresi veya balkabağı püresi
Muffinler , pankekler hızlı pişirilen ekmekler için muz püresi , balkabağı püresi , elma püresi yumurtanın yerine geçebilecek nitelikdedir.ancak beraberinde kullanılan tatların bu meyvelere aykırı olmamasına özen gösterilmelidir. Daha hafif bir doku elde etmek amacıyla tarife yarım çay kaşığı kabartma tozu eklenebilir.
1 yumurta = ¼ meyve püresi
- Kuru erik püresi
Kuru eriğin çok güçlü bir lezzeti vardır bu nedenle daha yoğun tatlılar – örneğin : browni veya çikolatalı tatlılar- için kuru erik püresi kullanılabilir.
1 yumurta =1/4 fincan kuru erik püresi
- Sirke
Genel olarak fırınlanacak unlu gıdalarda yumurtanın yaptığı görevi sirke çok güzel yerine getirebilir.aynı zamanda kabartma tozu olarak kullanılabilir
1 yumurta = 1 yemek kaşığı sirke
Alerjik bünyeli bir çocuk annesi olan Linda konu ile ilgili ilginç denemeler yapmış . bu denemeleri şöyle aktarıyor ;
kabartma tozu , zeytinyağı ve su dan oluşan bir bileşim kullanıyorum kek , ekmek , bisküvi , browni ve benzeri gibi hamur işlerini yaparken .
1 yumurta yerine aşağıdaki karışımı hazırlayıp malzemelere ekliyorum.1-1/2 çay kaşığı zeytinyağı,1-1/2 çay kaşığı su ve 1 çay kaşığı kabartma tozu .
2 yumurta yerine 3 çay kaşığı zeytinyağı , 3 çay kaşığı su ve 1-1/2 çay kaşığı kabartma tozu
eğer ki 3 veya daha fazla yumurta eklemek durumunda olduğunuz bir tarif var ise bu ve benzeri formuller başarılı olmuyor diye deneyimlerini aktarmış. Konu ile ilgili What’s to Eat isimli alerjen bünyeli kişiler için hazırlanmış kitabında detaylı bilgi bulabilineceğini eklemiş sözlerine.
- 2 tatlı kaşığı mısır nişastası = 1 yumurta
- 2 tatlı kaşığı patates nişastası = 1 yumurta
mısır ve patates nişastası köfte tarzı yiyeceklerde malzemelerin birbirine daha iyi yapışması için yumurta yerine kullanılabilir.
- Nohut suyu yumurtanın yerine geçebilecek bir diğer alternatiftir. Haşladığınız nohutların sularını atmayıp nasıl değerlendirebileceğinizi bilmek ister misiniz ? Lütfen aşağıdaki videoya bir göz atın.
Not : Alerji aynı parmak izi gibidir. Kişiye özeldir. Bu nedenle kullanmak istediğiniz her yeni besin için alerjinizin düzenli kontrolünü yapan uzman doktorunuzun önerisini almanızı tavsiye ederim . Kendi doktorunuzun önerisi herkesin önerisinden üstündür.
- Kaynak :
- “Go Dairy Free” , Alisa Marie Fleming
- “How Baking Works”, Paula Figon
- ” How to manage your child’s food allergies ” Linda Marienhoff Coss
- http://vejetaryengunce.blogspot.com/search/label/Vegan%20Beslenme
benım kzımda ınek sutu ve yumurta alerjisi var onun icin özel dogum gunu pastası yapmam lazım.bana dogum gunu için özel bir pasta tarıfınız varmıdır.cok tesekkurler.bu gıbı özel çocuklara tarıflerınızden dolayı cok tesekkur ederım.cok zor bır durum bizim için inşallah ustesinden gelicez.hoşcakalın saglıkla kalın
Ayşe çağlar hanimin doğum günü pasta si adli yazi sütsüz ve yumurtasiz ve denenmis bir tarifidir .tarifi inceleyebilirsiniz.pirinç sütü konusunda kullanabilme sansiniz var ise herhangi bir tarifte sut yerine pirinç sütü kullanabilirsiniz.yumurta yerine ise yumurta yerine geçebilecek alternatifler yazisindan faydalanabilirsiniz.